Tehnike disanja

tehnike disanja

U jogi, Pranayama predstavlja tehniku disanja. Riječ je o znanosti koja je usredotočena na kontrolu daha. Jogičko disanje sastoji se od vježbi namijenjenih za održavanje dobrog zdravlja.

Tehnike disanja obuhvaćaju pravilno i pravovremeno udisanje te izdisanje. Pranayama vas uči da mijenjate dubinu, brzinu i način disanja.

Kao što svi znamo, disanje je iznimno važno za naš opstanak jer je to jedini način na koji šaljemo kisik do mozga i organa. Možemo mjesecima izdržati bez hrane i nekoliko dana bez vode, ali tek svega par minuta bez disanja.

Kada naučite tehnike disanja, stvorit ćete pozitivni utjecaj na vaše postupke i misli. Svaka misao mijenja ritam vašeg disanja. Kad smo sretni, disanje je ritmično, a kad smo pod stresom disanje je nepravilno i isprekidano. Vježbanje umjetnosti disanja te učenje o tehnikama disanja ključni je korak prema samoozdravljenju i preživljavanju.

Idealno vrijeme za vježbanje tehnike disanja

Vježbe disanja mogu biti odličan način za početak radnog dana. Jutro je najbolje vrijeme za prakticiranje tehnika disanja, osobito ako možete vježbati na svježem zraku. Preporučuje se vježbati na prazan želudac.

Prednosti Pranayame (tehnike disanja):

 • Disanje punim kapacitetom pluća: povećavamo kapacitet pluća te donosimo više kisika u organizam
 • Učenje o tome kako disati na pravilan način
 • Smanjuje razinu toksina u našem organizmu, što je idealna prevencija protiv bolesti
 •   Pomaže pri probavi: pravilan način disanja poboljšava metabolizam
 • Razvija našu koncentraciju i sposobnost zapažanja. Idealna je protiv stresa te opušta tijelo
 • Bolja samokontrola: smirenije i staloženije reagiranje na novonastale iznenadne situacije
 • Poboljšava autoimune funkcije
 • Pomaže u ublažavanju simptoma astme
 • Smanjuje simptome oksidativnog stresa u tijelu
 • Redovito provođenje Pranayame može produžiti život i poboljšati percepciju života
 • Snižava visoki krvni tlak
 • Pridonosi gubitku i održavanju tjelesne mase

 

Tehnike disanja

1. Sjednite u odgovarajući položaj. Na jednu minutu usmjerite pažnju na vaše disanje. Osjetite udah; zvuk daha, tok daha te mjesto na kojem se odvija disanje.

2. Osjetite dah na mjestu gdje ulazi i izlazi iz tijela. Usredotočite se na dah kod nosnica. Ovdje do izražaja dolazi tehnika naizmjeničnog disanja kroz nosnice.

 

Postoji nekoliko osnovnih vježbi za jogičko disanje:

Anuloma Uđđai Pranajama: sjednite u odgovarajući položaj. Ne saginjući glavu, polako spustite bradu dolje tako da uspravite i podignete kralježnicu. Udahnite kroz obje nosnice s lagano stegnutim grlom. Izdahnite kroz lijevu nosnicu (Mrigi Mudra – tehnika zatvaranja nosnice uz pomoć prstiju). Otpustite desnu nosnicu i udahnite kroz obje nosnice. Izdahnite kroz djelomično zatvorenu desnu nosnicu.

Viloma Uđđaji Pranajama: sjednite te bradu spustite prema dolje. Udahnite kroz lijevu nosnicu, otpustite Mrigi Mudru te izdahnite kroz obje nosnice. Ponovite udisaj kroz desnu nosnicu.

Električna Pranajama: lezite u položaj mrtvaca i duboko udahnite. Što drže zadržite dah, a zatim ga brzo i snažno izdahnite kroz skupljene usnice.

Namaskaram Pranajama: dođite u stojeći položaj. Prirodno udahnite na nos. Izdisaj mora biti forsiran na nos, a istovremeno uvlačite abdomen prema unutra. Tijekom disanja naizmjenično se izvijate unazad i savijate prema naprijed.

 

 3. Tehnika zadržavanja daha (kumbhaka): dva vida kumbhake:

– Pauza između udaha i izdaha – zadržavanje punih pluća

– Pauza između izdaha i udaha – zadržavanje praznih pluća

 

Naučite i vi tehnike disanja te stimulirajte i povećajte životnu energiju! 

Leave a Reply

Your email address will not be published.