Joga za djecu

joga za djecu - svijet joge

Joga u ranoj dobi oblikuje mlade umove i tijela dajući djeci na raspolaganje alate koji će ih unaprijediti i pomoći će im shvatiti ne samo sebe nego i svijet oko njih. Joga potiče poštovanje prema sebi i drugima te koncentraciju i svijest o vlastitom tijelu i sposobnostima da se vlastitim mislima upravlja sa životnim izazovima.

Joga za djecu

Uvriježeno je mišljenje da je joga izvrsna za odrasle. I milijuni širom svijeta slijede ovaj način vježbanja. No, mislite li i vi da je yoga rezervirana samo za odrasle?

Jogu bi trebalo početi prakticirati u ranoj dobi, kao dijete. Jedino se tako na vrijeme mogu početi živjeti  učenja yoge kao što su staloženost uma, svijest o sebi, svijest o drugima, tolerancija i sl.

Preporučuje se da djeca počnu prakticirati yogu s 8 godina. Neki znanstvenici navode da je ovo ključni korak ka fizičkom i psihološkom razvoju djece. U dobi od 8 godina vježbanje yoge pomoći će u osnaživanju kardiovaskularnog i dišnog sustava.

Uvođenje djece u yogu od rane dobi može im pomoći da stvore zdrave životne navike i da postave temelje za vlastitu budućnost.

Joga položaji za djecu

Položaj kobre (Bhujangasana): lezite na pod te dlanove postavite ispod ramena. Noge ispružite, te bedra, potkoljenice i prste oslonite na pod. Udahnite i polako odižite gornji dio tijela od poda. Imajte na umu da su vam kukovi i dalje na podu. Polako ispružite ruke. Učvrstite lopatice te istegnite leđa. Zadržite u položaju između 15-30 sekundi. Izdahnite i vratite se u početni položaj.

djeca i joga - svijet joge

Položaj mosta: lezite na pod (ako je potrebno, stavite deblju deku ispod ramena, kako biste zaštitili vrat). Savijte noge u koljenima i podignite stopala na pod. Pete neka vam budu što bliže stražnjici. Ruke stavite pored sebe.

joga trening za djecu - svijet joge

Udahnite te rukama i stopalima odgurnite stražnjicu i lopatice od poda. Pripazite da su vam bedra i stopala u jednoj liniji. Učvrstite ruke, kako biste „ostali“ na vrhovima ramena. Koljena gurajte prema naprijed. Zadržite u položaju između 30 – 60 sekundi. Izdišući vratite se u početni položaj.

Od ostalih yoga položaja namijenjenih djeci izdvajamo položaj mačke, položaj mrtvaca, položaj krave, položaj sretnog djeteta, položaj krojača, položaj planine, položaj ratnika, položaj lotosa…

Važno je napomenuti da se joga obavezno treba prakticirati uz stručno vodstvo, kako bi se u potpunosti izbjegle bilo kakve ozljede.

Prednosti prakticiranja yoge;

1. Joga ne potiče konkurentnost između vršnjaka: u današnjem svijetu najviše se čuju samo oni najbolji koji postižu najviše. No, yoga uči djecu da se ona međusobno razlikuju; različita tijela čine različite stvari (izvode drugačije poze), no sve se prihvaća kao izvrsno. Nitko u yogi nije bolji ili lošiji od drugoga. Svi mi samo istražujemo naša tijela i na svoj način učimo jedni od drugih.

2.    Joga potiče samopouzdanje: jednako kao što yoga pruža djeci priliku da uče nešto što nije konkurentno, ona također uči mališane da prihvate i njeguju sebe takvim kakvi jesu. Yoga je izvrstan način za voljenje pravoga sebe te za podizanjem samopouzdanja. Stvaranje samopouzdanja iznimno je važno, osobito u ranoj dobi kada se u djeci bude osjećaji sumnje, manje vrijednosti i sl.

roditelji i joga - svijet joge

3.   Joga podučava prihvaćanje i toleranciju svih onih koji se nalaze u tvojoj blizini: tijekom prakticiranja yoga, djeca uče da bi sva živa bića trebala biti cijenjena i poštivana zbog toga što jesu. A samim time, stvaraju se mirnije lokalne zajednice koje će jednog dana činiti svijet ispunjen mirom.

4.   Joga potiče zdrave navike: svaki program vježbanja u ranoj dobi pomaže djeci da ostanu fizički aktivna i zdrava. Međutim, yoga nije korisna isključivo zbog toga nego i zato što stvara pristup zdravoj prehrani i sposobnosti da se u svakoj situaciji pojedinac smiri i donese razumnu odluku.

5.  Joga povećava usredotočenost: živimo u svijetu u kojem smo ometani na bilo koje načine. Sukladno tome, djeca se sve teže usredotočuju na ono što moraju obaviti. Yoga im u tome može pomoći, jer ih uči da budu „prisutni sada i ovdje“ te da se usredotoče na vlastito disanje koje ima velike prednosti u većini životnim aspekata. Djeca uče i prakticiraju im pravilno disanje koje im može pomoći u svakoj situaciji.

6.    Joga uči tehnike smirivanja: mlađa djeca se s frustracijom obično nose tako da bacaju stvari koje im se nađu pod rukom ili, naravno, plaču do iznemoglosti. Kada dijete jednom nauči tehnike koje će mu pomoći pravilno disati i usredotočiti se na vlastiti um, znat će kako iste primijeniti u svakodnevnom životu te reagirati na odgovarajući način u bilo kojoj situaciji. Ako djeca nauče kako se opustiti i biti miran, moći će se bolje nositi s pritiscima i raznim izvorima stresnih situacija kasnije u životu.

trening joge za dijete - svijet joge

7.    Joga podučava svijest o sebi: učenje i prakticiranje određenih yoga položaja potiče djecu da budu svjesni svojih tijela i sposobnosti. Ona će naučiti puno više o svojim umovima te kako utjecati na osobne stavove u životu. Svijest o sebi pomaže pojedincu da shvati povezanost između uma, duha i tijela te onoga što se može postići kada sve troje radi kao jedno. Yoga, dakle, pomaže djeci da razviju više samopouzdanja, da budu svjesniji sebe te da se razviju u ljubazne i odgovorne odrasle osobe.

8.    Joga podupire mentalno zdravlje kod djece: kada djeca nauče da trebaju voljeti i prihvatiti sebe onakvima kakvi jesu, da trebaju vidjeti dobro u drugima, da se znaju usredotočiti na svoje probleme i smiriti umove kada je to potrebno, da budu svjesni svojih sposobnosti i mogućnosti, tek tada će njihovo mentalno zdravlje biti na najvišoj razini. Biti mentalno zdrav znači pozitivno razmišljati o budućnosti te uspješno izbjegavati anksioznost, depresiju i ostale neželjene mentalne probleme u današnjem svijetu.

9.   Joga uči odgovornosti te poboljšava koncentraciju.

Prednosti joge na fizičko zdravlje:

  • Djeca obično misle da je joga izvrsna samo za istezanje, a ne i za snagu. No, važno je da učitelj joge progovori i o tome te da naglasi da su vježbe joge korisne za izgrađivanje snažnih i jakih mišića.
  • Održavanje ravnoteže tijekom izvođenja određenih joga položaja podučava djecu da se usredotoče na ono što rade. U tome će uspjeti čak i oni mališani koji imaju problema s koncentracijom i pažnjom.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *