Joga poze za dvoje

joga poze za dvoje

Joga poze za dvoje na prvi pogled mogu djelovati pomalo izazovno, no isto tako odlične su za sve početnike. Dakle, ne morate biti stručnjak za yogu da biste već danas s vašim partnerom/partnericom krenuli u istraživanje yoge za dvoje. Najvažniji savjet koji vam možemo dati jest da uvijek slušate svoje tijelo i ne radite ništa što vam uzrokuje bol.

Za početakprobajte naučiti zajedno disati. Sjednite u ugodan položaj, savijte noge u koljenima te stopala smjestite pod unutarnju stranu bedara suprotne noge. Leđima se oslonite jedno na drugo. Ruke spustite na bedra ili na koljena te se pokušajte „povezati“ s vašim partnerom/partnericom. Obratite pozornost na vaše disanje te pokušajte disati s partnerom. Dakle, dok on/ona udiše, vi izdišete i obrnuto. Vježbu izvodite između 3 – 5 minuta.

Druga vježba neka vam bude sjedenje leđa o leđa uz okret. Sjednite kao i u prethodni položaj te se leđima naslonite na partnera/partnericu. Ruke odmarajte na bedrima. Ujednačite disanje. U trenutku kada ste udahnuli, okrenite se u desnu stranu, ispravite kralježnicu te desnom rukom pokušajte dohvatiti lijevu potkoljenicu vaše/vašeg partnerice/ partnera. Lijevu ruku stavite na vaše desno koljeno. U ovom položaju zadržite nekoliko udaha i izdaha, a zatim promijenite stranu. Važno je napomenuti da i vi i vaš partner u isto vrijeme izvodite ovu vježbu.

Prednosti izvođenja ove vježbe:

  • Jačanje kralježnice
  • Masiranje i stimuliranje probavnih organa

Sljedeći položaj je položaj hrama: U stojećem položaju okrenite se jedan prema drugome. Stopala postavite u ravnini kukova. Udahnite, pružite ruke iznad glave te se polako naginjite prema naprijed. Ruke su vam savijene u laktovima i „gledaju“ prema gore. Saginjete se sve dok se podlakticama ne oslonite na podlaktice vaše/ vašeg partnerice/ partnera. Ispravite leđa te prsa i stomak gurajte prema podu. U ovom položaju zadržite između 5 – 7 udaha i izdaha, a zatim polako hodajte jedan prema drugome ispravljajući torzo. Vratite se u početni položaj i spustite ruke pored tijela.

Položaj drveta: stanite jedno pored drugoga te okrenuti u istu stranu. Udaljeni ste otprilike tek pola metra. Podignite bliže ruke (vi lijevu, a partner/ica desnu) te oslonite dlanove jedan na drugi. Počnite prebacivati težinu na lijevu nogu, a partner/partnerica na desnu. Drugu nogu savijte u koljenu te stopalo postavite na unutarnju stranu bedra ispružene noge. Slobodnu ruku ispružite iznad glave. Održavajte ravnotežu između 5 – 7 udaha i izdaha, a zatim zamijenite strane.

Položaj psa koji gleda dolje: dođite u položaj u kojem ste na sve četiri, odnosno, dlanovima i koljenima dodirujete pod. Vaš/ vaša partner/ partnerica neka bude ispred ili iza vas. Odižući koljena od poda i oslanjajući se na nožne prste, krenite unazad 10-ak cm. No, obratite pozornost na to da stojite na punim stopalima. Ruke su vam i dalje ispružene i njima se oslanjate na pod. Lopatice i leđa također moraju biti u istoj ravnini. Vašim tijelom oblikujete slovo V te se dovodite u položaj psa koji gleda dolje. Partner/ partnerica ispred vas je u istom početnom položaju te nogama polako  hoda prema vašim kukovima. Važno je napomenuti da osoba ispred vas rukama kontrolira idealnu udaljenost između vas dvoje. Međusobno obavezno morate komunicirati. Zadržite u položaju nekoliko udaha i izdaha. Po završetku vježbe partner polako savija noge u koljenima i spušta se na pod, tako da vi lagano možete „sići“ s njegovih leđa.

joga položaj čamca za dvoje

Položaj čamca: sjednite na prostirku te se okrenite jedno prema drugome. Noge savijte u koljenima, stopala su vam na podu te se dodirujte prstima. Pokušajte se uhvatiti za ruke, kako biste imali  oslonac tijekom izvođenja vježbe. Počnite zajedno „hodati“ po partnerovim stopalima (prema gore) te koljena polako primičite prsima. Pokušajte što više ispraviti kralježnicu, a prsa gurati prema naprijed. Ne zaboravite da vam se i u krajnjem položaju stopala moraju dodirivati. U položaju zadržite između 5 – 7 udaha i izdaha, a zatim se polako vratite u početni položaj.

Sljedeći položaj idealan je za istezanje kralježnice: Sjednite jedno nasuprot drugoga. Oboje raširite noge u obliku slova V te se dodirujte stopalima. Jedno od vas treba ispružiti ruke iznad glave te se polako torzom spuštati prema podu. Druga osoba ostaje u sjedećem položaju. U nagnutom položaju hvatate se za partnerove nadlaktice, a on vas hvata za vaše podlaktice. Tijekom izvođenja ove vježbe oboje istežete leđa; vi naginjući se prema naprijed te vaš partner naginjući se pomalo unazad. Oboje se opustite te zadržite u položaju nekoliko udaha i izdaha. Polako puštajte ruke i ispravljajte torzo te se vratite u početni položaj. Zamijenite uloge.

Sljedeća joga poza korisna je za istezanje jezgrenih mišića: Jedan od vas dvoje neka sjedne na prostirku s nogama ispruženim ispred sebe. Pokušajte rukama uhvatiti vrhove prstiju bez savijanja noge u koljenima. Malo spustite torzo prema naprijed. Drugi partner sjeda okrenut leđima te se pomoću lopatica odiže od poda i oslanja na središnji dio partnerovih leđa. Polako težinu prebacite na vrhove ramena, a ruke opustite pored sebe. Podignite kukove i zdjelicu prema naprijed, tako da i dalje stojite na punim stopalima. U ovom položaju istegnite jezgrene mišiće. Zadržite u položaju nekoliko udaha i izdaha, a zatim se zamijenite.

Zašto je joga važan životni aspekt?

joga u paru

Kada se prakticira u dvoje, joga predstavlja snažno sredstvo za poboljšavanje međusobne komunikacije, ali i intimnosti, bez obzira na to o kakvoj je vrsti odnosa riječ. Bilo da se radi o prijateljici, članu obitelji ili partneru, yoga poze stvorene su kako bi ojačale međusobno povjerenje, poboljšale komunikaciju te stavile osmijeh na lice.

Benefiti joge u dvoje:

Bolja komunikacija: kada izvodite yoga pozu koja zahtijeva zajednički i usklađeni rad oba partnera, bit ćete postupno usredotočeni jedno na drugo. Naučit ćete promatrati, osjetiti i slušati pokrete i ritam vaših tijela.

Izgradnja povjerenja: iako neke yoga poze za dvoje mogu biti složenije, najvažnije u svemu jest imati povjerenje u partnera. Prakticiranje yoge u dvoje savršeni je način za produbljivanje osjećaja povjerenja.

Moć dodira: dodir je sastavni dio yoge u dvoje. Za parove to može predstavljati veliku prednost. Jednostavno, riječ je o drugačijem načinu povezivanja i stupanja u kontakt s vašim partnerom. Tijekom izvođenja yoga poza vaše je tijelo blizu partnerovog, dok su vam ruke uvijek u kontaktu s nekim dijelovima partnerova tijela, slično kao u plesu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *