Pranajama dah – nit koja dušu veže uz tijelo

pranajama dah - svijet joge

Za sve duhovne tradicije disanje je bilo alat za postizanje dubokih stanja meditacije i buđenja svjesnosti.

Disanje najvitalniji način apsorbiranja energije u tijelo.

70% otpadnih tvari iz tijela se uklanja disanjem, zato je polagano duboko disanje presudno za čišćenje tijela od toksina ujedno smanjuje kiselosti krvi.

Uobičajeni uzroci plitkog disanja su negativne emocije, stres i pogrbljeno držanje.

Male bebe duboko dišu, no kako odrastaju, zbog emocionalnih konflikata se zatvaramo prema osjećanju pa usvajamo iskrivljene obrasce disanja (plitko udišemo/izdišemo, zadržavamo dah).

Pravilno disanje najviše pogoduje otpuštanju napetosti u području grla i trbuha, jer na tim mjestima najviše zadržavamo osjećaje plača i vrištanja.

Dah nas vodi u naš unutarnji svijet;

Kada disanje postane izrazito kratko i plitko to je znak da se emocije nakupljaju i počinju utjecati na um i tijelo, uzrokujući umor, tjeskobu, PMS, visoki tlak, nesanicu, debljanje, glavobolje, srčana oboljenja…

Svjesno disanje nam omogućava da ostanemo prisutni u sadašnjem trenutku, smireni i koncentrirani, te da steknemo svjesnost o energijama u tijelu jer upravljajući disanjem upravljamo i svojim umom.

Čovjek koji promatra svoje disanje automatski postaje promatrač vlastitih misli i tijela, bez da se s njima poistovjećuje.

U joga vježbama pokreti su usklađeni sa disanjem. Usklađenošću disanja i kretanja, u tijelu se uspostavlja prirodni tok životne energije pa tijelo spontano obnavlja samo sebe.

Osim dubokog disanja za vrijeme izvođenja asane na satu joge se rade posebne vježbe disanja (pranajama).

Pranajama pročišćava energetske kanale i povećati količinu energije u tijelu. Količina energije kojom raspolažemo određuje način na koji reagiramo na životne situacije;

Što više prane imamo, lakše se suočavamo sa životnim izazovima. Pranajamom dovodimo životnu energiju u sve dijelove mozga, te povezujemo svjesne i nesvjesne dijelove uma, što dovodi do promjene fizičkog, mentalnog i energetskog stanja tijela.

Uklanja se nervoza, potiče se lučenje hormona sreće, jača se imunitet.

svjesno disanje - svijet joge

Akumulacijom energija osjećaj sreće nije više vezan uz vanjske faktore, pa se nakon pranajame osjećamo radosno, opušteno i smireno ?

Kontinuirane obaveze, gužve u prometu te boravak u zatvorenim prostorima mogu nas učiniti napetima i izazvati tjeskobu u nama.

Često sami sebi idemo na živce jer si u takvom stanju ne znamo pomoći.

Postupak izvođenja:

Udobno sjednite, po mogućnosti u neki od položaja za meditaciju

Zatvorite oči.

Opustite tijelo držeći leđa i glavu uspravno.

Osvijestite dah u nosnicama i dopustite disanju da postane smireno i ritmično.

Nakon nekog vremena preusmjerite svjesnost na grlo.

Kad disanje postane sporije i dublje, nježno stegnite ulaz grkljana čineći radnju kao pri gutanju ili glasnom zviždanju i nastavite s dubokim disanjem (kroz nos).

Ako se izvodi pravilno, doći će do spontanog laganog uvlačenja trbuha.

Zrak koji prolazi kroz novonastalu blokadu čini trenje koje rezultira zvukom poput laganog hrkanja, čujnog samo vama.

Kad ste savladali ovaj korak uvijte jezik unazad (do granice ugode, bez naprezanja) dotičući njegovom donjom površinom meki dio nepca.

Opustite mišiće lica.

Svjesnost neka bude na zvuku koji se stvara u grlu i odgovarajućem udahu i izdahu.

Odbacite sve misli u meditaciji

Počnite s deset ponavljanja i s vremenom dođite na pet ili deset minuta, ovisno o svojim mogućnostima.

Kad završite, lezite na leđa (savasana ili položaj mrtvaca) i opustite se nekoliko minuta.

Ova vježba djeluje izuzetno opuštajuće na cijelo tijelo te ga usput i zagrijava, regulira puls i krvni tlak, dovodi do fizičkog i duševnog opuštanja te pomaže kod psihosomatskih poremećaja poput nesanice;

Osim što pruža mnoge blagodati ovu vježbu za početak možete odrađivati u položaju mrtvaca koji će dodatno olakšati trening iste;

nervoza - svijet joge