Stres i opuštanje

Kako smanjiti stres?

stres - svijet yoge

U današnjem užurbanom svijetu ljudi su konstantno izloženi napetim i stresnim situacijama; na poslu, u prometu, u školi, s djecom…

Dugotrajna izloženost stresu  može imati svoj danak u fizičkom, emocionalnom i psihičkom smislu; od mršavljenja, preko loše probave i nespavanja, do stanja depresije i loših međuljudskih odnosa.
Kupke s mjehurićima ponekad su dobrodošle, no isto tako, iznimno je važno pronaći način na koji ćete uspješno smanjiti utjecaj stresnih situacija na vas i na vaše zdravlje.

Joga u ovom slučaju dolazi kao „točka na i“.

Brojna istraživanja pokazala su da prakticiranje joge ujutro, prije spavanja pa čak i na pauzi za ručak može povećati produktivnost i smanjiti stres. Iznimno je učinkovita, jer osim prednosti u fizičkom smislu, joga potiče dobro raspoloženje, povećava svijest i smanjuje stres.

Kako joga smanjuje stres?

Pravilno disanje: stresne i napete situacije glavni su uzrok brzog i plitkog načina disanja što može dovesti do osjećaja tjeskobe. Joga nam daje mogućnost da naučimo disati učinkovitije, koristeći cijeli kapacitet pluća. Pranayama ili vježbe disanja iznimno su korisne za smanjenje stresa.  Joga povećava vašu svijest o važnosti i ulozi pravilnog disanja na vaše zdravlje. Iako je disanje nesvjesno, sami možete regulirati udisaje i izdisaje. Sama spoznaja i shvaćanje da je duboko disanje izvrstan način u borbi protiv stresnih situacija i više je nego učinkovito.

Povezanost uma i tijela: kada su um i tijelo povezani, postoji veći i bolji osjećaj usklađenost organizma. Tijelo šalje važne signale kada nešto nije u redu; to se obično događa kada je osoba pod pritiskom ili stresom. Pravovremena sposobnost reagiranja na nepovoljnu situaciju iznimno je važna za naše zdravlje.
Joga nas uči da osjetimo svaki pokret i da osluškujemo naše tijelo. Prakticiranje joge potiče nas da osjetimo prisutnost sadašnjeg trenutka i da ga živimo punim plućima.

Joga opušta: joga prakticirana na pravilan način može biti jednako umirujuća i opuštajuća kao masaža. Vježbe joge idealne su u slučaju smanjenja napetosti organizma s ciljem smanjivanja stresa i opuštanja tijela.

Pitate se kako je to moguće?

Učenje da se mozak koncentrira na samo jednu stvar u određeno vrijeme može se činiti kao najteža stvar na svijetu, no s vježbanje to postaje lakše. Naime, meditacija je nevjerojatno moćan „alat“ za opuštanje i „usporavanje“ uma. Za vrijeme meditacije postajete svjesni sebe i svog disanja koje je u najvećoj mjeri zaslužno za smanjivanje stresa.
Određeni položaj u jogi imaju duboko smirujući učinak na cijeli organizam.

Shvaćate kako funkcionira vaš mozak: kada je riječ o dugoročnom „upravljanju“ i suočavanju sa stresom, najvažnije je shvatiti kako funkcionira vaš mozak. Jer, istina je da rad mozga (razmišljanje, shvaćanje, napetost) utječe na nastanak stresa. Ako dopustimo mozgu da uvijek vodi glavnu riječ, vjerujte, prepušteni ste mu na milost i nemilost.
Joga nam može pomoći da razvijemo svijest o tome kako naš jedinstveni um djeluje na situacije u kojima se nalazimo, a samim time i mi postajemo puno svjesniji.

Razvijajući svijest o tome kako naš mozak reagira na stresne situacije, manje smo pogođeni te svjesno odabiremo drugi odgovor (reakciju). Sukladno tome, smanjuje se izloženost stresu i njegov negativan učinak na nas.