Osnovne energije joge

Postoje četiri glavna „sustava“ koji čine osnovnu  energiju joge.

To su čakre, nadiji, marme i te Pancha Kosha sistem.

Čakre

Čakre predstavljaju središta energije u tijelu koja su odgovorna za daljnje raspoređivanje energije. Prema istoj filozofiji, u tijelu postoji i do stotine čakri, no najvažnije su:

1.            Muladhara

2.            Svadhisthana

3.            Manipura

4.            Anahata

5.            Vishuddha

6.            Ajna

7.            Sahasrara

čakre - svijet joge

 

Čakra je riječ sanskrtskog podrijetla te označava vrtlog ili kolo. Sukladno tome, razumljivo je zašto ih se smatra središtem snage. Iako su se čakre spoznale zahvaljujući prakticiranju joge, danas ih svatko može uočiti bez obzira na kulturu ili filozofsko stajalište.

Što više naučite o tim snažnim središtima energije u vašem tijelu, brzo ćete postići sklad sa svim aspektima vašeg života. Svaka čakra ima svoje središte te je usredotočena na određena fizička, emocionalna, energetska, mentalna i duhovna pitanja. Kada je jedno ili više središta čakri izvan ravnoteže, dolazi do bolesti, iscrpljenosti organizma ili ostalih problema.

Muladhara – korijenska čakra

Muladhara je najniža glavna čakra, a nalazi se na početku kralježnice. Ona ujedno predstavlja sjedište životne snage. Važnost ove čakre očituje se u radu bubrega i mokraćnog mjehura. Osim toga, utječe na zdravlje nogu. Muladhara zrači crvenom bojom. Povezana je s elementom zemlje.

Pitanja za koja odgovara: stabilnost, sigurnost, opstanak, financijska pitanja, obitelj, zajednica, tjelesno zdravlje

Svadhisthana – sakralna čakra

Nalazi se na području genitalija i bubrega, sjedište je kreativnosti. Zrači narančastom bojom, a povezana je s elementom vode. Kao takva,  povezana je s nastojanjima čovjeka da ugodi sebi samome. Ovo možemo povezati sa seksualnim užitcima ili uživanju u hrani i piću.

Povezana je, dakle, s kreativnim izričajem, s emocijama, seksualnošću, plodnošću, odnosima

Manipura – solarni pleksus

Predstavlja središte čovjekove moći. Nalazi se između prsne kosti i pupka, a povezana je s elementom vatre. Zrači žutom bojom. Meditativna pitanja na koja se usredotočuje odnose se na osjećaje stida i gnjevi, razočaranja, volje, samopouzdanja, osobne moći, osjećaja identiteta, ambicija i ega.

Anahata – srčana čakra

Povezana je s elementom zraka te predstavlja središte iz kojeg primamo i dajemo ljubav. Meditativna pitanja s kojima se susrećemo odnose se na bezuvjetnu ljubav prema sebi  i drugima,  na iscjeljivanje, oprost i suosjećanje. Zrači zelenom bojom.

Vishuddha – grlena čakra

Predstavlja središte komunikacije, a u isto vrijeme, poveznica je srca i uma. Odgovorna je za sposobnost pojedinca na izražavanje, poimanje istine te upravljanje voljom. Povezana je s elementom zraka i zrači plavom bojom.

Ajna – čeona čakra

Središte mudrosti; odgovorna je za emocionalnu inteligenciju. Osim toga, regulira rad drugih čakri. Element ove čakre je svjetlost.

Sahasrara – Krunska čakra

Nalazi se na tjemenu te predstavlja mistično središte pojedinca. Meditacija daje odgovor na pitanja povezana s višom svrhom, univerzalnom istinom, intuicijom te čovjekovom svijesti.

Nadiji

energije tijela - svijet joge

Ljudsko tijelo ima više od 72 tisuće nadija kojima je isprepletena životna energija. Važno je napomenuti da nadiji prolaze kroz čitavo tijelo te da završavaju u stopalima i na dlanovima.

Marma

vitalne točke u tijelu - svijet joge

Marme predstavljaju vitalne točke za spajanje svijesti i vitalnih funkcija organizma. Prema određenoj filozofiji postoji 108 glavnih i na tisuće manjih marmi.

Pancha Kosha sistem

energetsko polje - svijet joge

Sastoji se od „slojeva“ koji se protežu od površine kože do središta jastva, istinskog sebstva. Postoje Annamaya Koshu, Pranamaya Koshu, Manomaya Koshu, Vijnanamaya Koshu i Anandamaya Koshu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *