Joga u svakodnevnom životu

Zapadnjaci gledaju na jogu isključivo kao na način vježbanja za postizanje ravnog stomaka ili uklanjanje viška sala ispod ruku. Iako joga može pomoći u ostvarenju ovih ciljeva, ona je puno više od toga. Joga se ne odnosi samo na pripremanje prostirke za vježbanje i istezanje mišića i tijela. To je način života koji nam može pomoći otkriti tko smo zapravo mi. Redovito prakticiranje joge može imati ogromni učinak na naš organizam. Osobite su prednosti smirenost uma, pozitivan stav te zahvalnost.  

Kako primijeniti jogu u svakodnevnom životu

1. Dišite: disanje nam je dano po rođenju. Možemo ga „koristiti“ bilo kada, bilo gdje da se smirimo ili da potaknemo brže i intenzivnije vježbanje. Pravilno disanje iznimno je važno za pojedinca, stoga znanje o istome prvi je korak prem a mirnijem (smirenijem) i energičnijem životu. Obratite pozornost na vaše disanje. Zatvorite oči i na trenutak ga osjetite. Disanje pokazuje kako se osjećamo. Udahnite kroz nos, osjetite hladan zrak koji ulazi u vaše tijelo, izdahnite kroz nos, osjetite topli zrak koji napušta tijelo. Obratite pozornost na trenutak u kojem dolazi do prekida udisaja i početka izdisaja. Disanje je važna stvar; nemojte je uzimati zdravo za gotovo.

joga i život - svijet joge

2.   Budite „prisutni“: joga naglašava prisutnost, odnosno postavljanje sebe u središte trenutka te njegovo stvarno življenje. Vaš bi cilj trebao biti – doživjeti punim plućima svaki trenutak u životu.

3.   Tražite ravnotežu: život je postizanje ravnoteže između onoga što moramo učiniti i onoga što želimo učiniti, između onoga što volimo i onoga što ne volimo, između fizičkog i duhovnog svijeta. Ako dopustite da vas u životu muče male stvari (kuća je u neredu, nemate skuhani obrok, čistu odjeću i sl.), vjerujte, nećete pronalaziti užitak u svakodnevnom životu. A to je ono najvažnije.

4.   Slijedite rutinu: za najbolji učinak (opuštenost, smirenost, bolji san, zdraviji organizam) jogu je potrebno svakodnevno prakticirati. Zapravo, istraživanja su pokazala da rutina igra veliku ulogu u stvaranju zdravijeg životnog stila i povećanje razine sreće. Ne treba čuditi činjenica da osobe koje uspiju stvoriti određenu rutinu u svom životu bolje i zdravije se hrane, spavaju bolje i vježbaju „poletnije“.

rutina joge - svijet joge

5.   Joga neminovno pridonosi opuštenom načinu života: joga pomaže „vježbanje“ živčanog sustava koji usporava brzinu otkucaja srca, smanjuje snagu kojom srce kuca te smanjuje kontrakcije srčanog mišića. Sve to pomaže nam da se opustimo. Joga također opušta mišiće; psihička napetost povezana je s napetosti u mišićima, stoga, jedno povlači drugo. No, prakticiranje joge opušta mišiće, a samim time smanjuje psihičku napetost. Laički rečeno, kad se mišići opuštaju, isti se signal šalje mozgu koji mu „govori“ da se opusti.  Joga u svakodnevnom životu donosi „ravnotežu“ misli i osjećaja, ravnotežu između onog fizičkog i psihičkog. Pogoduje opuštenom organizmu, zdravlju, sreći i osjećaju smirenosti za sve ono što se događa u našim životima. Razumijevanje filozofije joge pomaže u jačanju odnosa jer isto govori o povezivanju s ljudima. Osim toga, govori o poniznosti i odbacivanju ega. A to je nešto što otvara put za kovanje snažnih međuljudskih odnosa.

Vježbe meditacije te pravilne tehnike disanja trebaju se primjenjivati redovito i s velikom disciplinom. Ne samo da ćete redovnim i discipliniranim vježbanjem steći određene fizičke i psihičke prednosti već vas isto potiče na korištenje discipline u drugim područjima vašeg života.

Leave a Reply

Your email address will not be published.