Prehrana

 

 

Vlaknasta hrana - svijet joge

 

Hrana i piće imaju veoma važnu ulogu u jogi. Kako bi naše tijelo uredno funkcioniralo u svakodnevnu praksu potrebno je uvesti pravilno disanje, vježbanje, opuštanje, pozitivno razmišljanje i zdravu prehranu.

Štetnom hranom i pretrpanim želucem ne može se prakticirati meditacija, postići koncentracija uma I kontrola tijela. Stara poslovica kaže: “čovjek koji je rob svog jezika, također je rob požude” implicirajući kako slab um ne može plivati u dubokim vodama duhovnosti.

Disanje i hrana unose u organizam pranu ili  životnu snagu ili vitalnu energiju.

Svježa i prirodno čista hrana obiluje PRANOM.

Prehrana koja podupire praksu joge mora biti satvička. Prema jogi, hranu dijelimo u tri kategorije: satvična, rajasična i tamasična.

Satva

Ovakva hrana razvija jasan um, metabolizam, osjećaj radosti i lakoće te visoku razinu vitalne energije. Satvička prehrana sastoji se od svježe i hranjive vegetarijanske hrane, kuhane ili sirove te ne sadrži aditive i konzervanse.

Uključuje povrće, voće, mahunarke, cjelovite žitarice, med, svježe sokove, mlijeko, maslac, sir, rajčica, datulje, orašasti plodovi.

Satva hrana lako je probavljiva i pripremljena sa ljubavlju te čini um čistim i mirnim.

Satvična osoba odiše životnom energijom, čistoćom, snagom, zdravljem, radošću i vedrinom.

 

Tamas

Tamas je doslovno stanje tame. Nalazimo se u stanju stagniranja, neaktivnosti i materijalnosti. Potiče lijenost, inerciju, ljutnju i nedostatak mentalne jasnoće.

Prejedanje je simptom Tamasa.

Tamastična hrana-. Ona ispunjava um ljutnjom, nezadovoljstvom, tamom i inercijom.
Tamasična hrana uključuje konzervirano meso, gljive, alkohol, kolače, kruh, govedina, češnjak, luk i duhanUz ovu prehranu vezane su i sve kemijski obrađene i rafinirane namirnice.Sve ono što je ustajalo, ukiseljeno, bez okusa, trulo, dvaput kuhano, pretjerano kuhano, nečisto i otpad, je hrana koju jedu tamastične osobe.

Tamasična vrsta prehrane uništava sposobnost tijela da se samo izliječi i dugoročno je izuzetno štetna.

 

Rajas

Rajas je aktivno stanje energije, djelovanja, promjene i kretanja. Rajasička hrana uključuje prženu, začinjenu i stimulativnu hranu poput chilija, sol, češnjaka, čokolade, kofeina, šećera, mesa, ribe, jaja i korištenja duhana.
Rajas I ego snažno su povezani kroz razne ovisnosti I vezanosti. Izražena je sklonost kontroliranja drugih te rast agresije.

Hranu koja je gorka, kisela, slana, pretjerano vruća, suha i gori vole rajasične osobe. Ovakva prehrana product je boli, tuge i bolesti.

ugljikohidrati - svijet joge

 

10 pravila zdravog jedenja

 1. Prije obroka zahvalite na namirnicama koje su pred vama
 2. Jedite kada ste dobro raspoloženi i kada zaista osjećate glad. Ne zato što je “vrijeme” za jelo.
 3. Jedite jednostavna jela.
 4. Jedite u tišini, ako ste s obitelji, potaknite ugodnu I laganu konverzaciju – to će pozitivno djelovati na probavu.
 5. Uz svaki obrok servirajte jedno sirovo jelo – tako ćete potaknuti lužnatost organizma.
 6. Nemojte se prejedati.
 7. Barem pola sata prije jela ne pijte tekućinu, niti pola sata nakon jela. Želučani sokovi imaju svoju funkciju, a voda tu ne pomaže. Održavajte tijelo hidratiziranim ne vezano za vrijeme obroka.
 8. Ne jedite na brzinu; svaki zalogaj polako i s užitkom žvačite. Poštujte staro pravilo: Tekućinu pijte kao da je žvačete, a krutu hranu žvačite kao da je na kraju želite popiti.
 9. Priredite si gozbu! Hrana nema samo okus, bitna je boja, oblik i prezentacija. Obrok mora biti „mali obred” u kojem će uživati sva vaša osjetila, ne samo osjetilo okusa.
 10. Ne jedite kada osjećate negativnu emociju. Hrana upija energiju i transferira ju unutar tijela tijekom procesa probave. Prošetajte I razbistrite um, kada se pojavi osjećaj gladi, a vi ste smireni slobodno se počastite obrokom.

 

Namirnice I obrada namirnica koje treba izbjegavati

 

loša hrana - svijet joge

 1. Trula hrana
 2. Ustajala hrana
 3. Raspadnuta,
 4. Nečista,
 5. Dva puta kuhana hrana
 6. Podgrijavana hrana
 7. Kuhana hrana odstajala preko noći

 

Ovo izbjegavajte bez obzira na sve!

Svaka namirnica ima različit učinak na određene dijelove mozga. Kako bi praksa joge bila efektivna na tijelo I um, hrana treba biti lagana, hranjiva i satvična.

 

Ako smo vam uspjeli vratiti fokus na vašu prehranu, nemojte odmah prenagliti I uvesti drastične promjene.

Krenite polako I temeljito. Odlučite što želite za svoje tijelo I krenite od toga. Primjerice, krenite piti više vode, a sva ostala pića izbacite iz prehrane.

Vaš um je zaprimio informacije, ali tijelo reagira na potrebe I navike.

Dakle, prvo sustav treba prilagoditi bez velikih napora.

Ako ste početnik u prakticiranju joga I meditacija imajte na umu I ovu informaciju – tijelo je tijelo – ono u pokretu zahtjeva više energije I obratno. Neki jogi majstori puno vremena provide u meditaciji  energiju skupljaju iz drugih izvora, dok se drugi bave teškim I ienergičnim radom te zahtjevaju hranu kao gorivo.

 

pravilna prehrana - svijet joge

 

Možete se raspitati o vegeterijanskoj prehrani, puno je izvora informacija koji vam mogu pomoći u tranziciji prehrane.

Također možete istražiti I post. Povremeni I kratki postovi mogu biti izuzetno blagotvorni za vaše tijelo. Gotovo je iznenađujuće kako nakon prvobitne gladi, ona jednostavno nestaje. Oni će temeljito očistiti -”remontirati” sustav, određeno vrijeme, dati odmor želucu i crijevima, te će uspješno eliminirati mokraćne kiseline.

 

Za ozbiljnije pristupanje postu obavezno se savjetujte sa svojim liječnikom ili jogijem.

 

Ono što je najbitnije za vašu prehranu je da jedete vrlo umjereno i svjesno prožvačete svaki zalogaj, obrativši pažnju na okus hrane. Nabavljanje namirnica i pripremanje obroka ne bi vam smjelo oduzeti previše vremena.

Jednostavna, prirodna, ne pre-stimulativna, pogodna za izgradnju tkiva, ona koja daje energiju, bezalkoholna hrana i piće će zadržati vaš um mirnim i čistim. Sve ove smjernice pomoći će vam u usavršavanju prakse joge i postizanju vašeg određenog životnog cilja.

A kada kuhate – uživajte u tome, činite to polako i svjesno! Neka taj čin bude svjesno razmišljanje o božanskim kvalitetama jela kojeg sami sebi pripremate.