Yin yoga

yin joga

Riječ yin potječe od drevni starih kineskih načela Yin i Yang, koji  se definiraju kao dvije suprotnosti koje se u isto vrijeme suprotstavljaju. U najranijoj upotrebi, riječi Yin i Yang  nisu bili tema filozofskih rasprava kao što su danas. Izraze su stvorili seljaci, kako bi opisali svoje živote. Za njih je dan predstavljao vrijeme rada, obavljanja poslova te su to prozvali Yangom, dok je noć bila isključivo za odmaranje, što su nazvali Yin. Tek nakon puno godina kasnije kineski filozofi počeli su koristiti Yin i Yang kako bi opisali suprotne stvari. Vidjeli su ih u svemu; vidjeli su dvije suprotstavljene strane po cijeloj Zemlji. Vidjeli su međuovisnost između suprotnosti.

S obzirom na to da se Yin i Yang koriste za opisivanje većine stvari, ne treba čuditi činjenica da postoje istoimeni oblici joge. Baš poput Yin i Yanga, oba se stila međusobno nadopunjuju.

Yin yoga je manje popularan stil joge na zapadu. Mnogi nisu za njega niti čuli. Prvi put je predstavljen u zapadnom svijetu 1970-ih godina. Predstavio ga je Paulie Zink, majstor borilačkih vještina.

U početku, ovaj oblik joge bio je nazvan taoistička joga, jer je nastao pod utjecajem taoizma. Yin yoga jača svijest pojedinca o njemu samome, odnosno o njegovom tijelu na jedan drugačiji i dublji način.

Yin označava pronalaženje mira, smirenosti tijela, a yang se odnosi na pokret koji se ponavlja.

Asane/položaji u yin yogi

Yin yoga obuhvaća više pasivne položaje koji se uglavnom izvode na podu. Ovaj oblik joge jedinstven je po tome što vas se traži da se pokušate opustiti u položaju koji izvodite i da ublažite mišiće. Dok su ostali oblici joge površniji, yin yoga nudi mnogo dublji pristup tijelu. Nije neobično da se u jednom položaju nastoji zadržati između tri i pet minuta. Za to vrijeme nastoji se opustiti kroz meditaciju.

Položaj zmaja

yin joga poze

Vježba se izvodi tako da kleknete četveronoške na prostirku, a zatim zakoračite jednom nogom (desnom) ispred sebe. Nogu koja vam je ostala iza istegnite koliko god možete te ispružite stopalo. Koljeno prednje noge neka vam bude iznad prstiju. U tom trenutku pokušajte udahnuti. Paralelno s udisajem, ispravite trup, a dlanove stavite na koljeno. Teža verzija vježbe zahtijeva da lijevu ruku stavite iza leđa i uhvatite desni lakat. U položaju zadržite 2 – 5 minuta.

Vezica za cipele

yin joga poza

 

Riječ je o jednom od najintenzivnijih položaja za otvaranje kukova. Izvodi se na način da sjednete na prostirku te savijete lijevu nogu. Privucite lijevo stopalo desnom kuku, no obratite pozornost na to da vam je koljeno ispred tijela. Zatim desnu nogu prebacite preko lijeve; koljena neka vam budu jedno iznad drugoga. Stopalo desne noge položite na vanjski rub bedara. Osjetite stabilnost tijekom izvođenja vježbe. Ispravite se i stavite dlanove na koljena.

Položaj zmaja s uvijanjem

Dođite u ranije opisani položaj zmaja (desna noga vam je naprijed). Iz tog položaja lijevu ruku stavite na pod, a desno stopalo pokušajte okrenuti na vanjski rub. Poslužite se desnom rukom i gurajte koljeno u stranu. Udišući, pokušajte se izdužite, a tijekom izdisaja otvorite prsni koš, a glava neka gleda prema desnom ramenu.