Sangha yoga

Sangha yoga - svijet yoge

Odlučili ste se pokušati vježbati jogu. No, još niste ni upisali tečaj, a već imate „problema“. Ashtanga ili Sangha yoga? Hatha yoga ili Vinyaasa? Koja je razlika između ovih oblika joge?

Bez obzira na to za koji se oblik joge odlučite, znajte da je joga izvrstan način za postizanje i održavanje ravnoteže, za toniranje mišića, za stimuliranje unutarnjih organa, a ono što je najvažnije, s jogom ćete postići unutarnji mir, shvatit ćete svoje unutarnje ja.

Različiti oblici joge

Hatha yoga: „nježniji“ oblik joge; radi se o usavršavanju osnovnih položaja koji zahtijevaju kraće izvođenje (izvođenje odnosno trajanje vježbe broji se u udisanju i izdisanju). Na sanskrtu „hatha“ predstavlja bilo koji oblik joge koji uči o položaju tijela. Ovaj oblik joge idealan je za početnike. Zbog slabijeg ritma i intenziteta, hatha yoga izvrsna je za sve one koji su se tek odlučili za ovaj oblik vježbanja.

Vinyasa yoga: oblik joge koji objedinjuje elemente Ashtange i Iyengar yoge. Kroz fleksibilan slijed položaja izmjenjuju se napredni položaji. Većina položaja ne zahtijeva predugo zadržavanje; samim time potiče se ubrzaniji način rada, stoga budite spremni za brže otkucaje srca. Vinyasa yoga idealna je za ljubitelje HIIT treninga (treninga visokog intenziteta).

Iyengar yoga: Iyengar yoga najviše je usmjerena na precizno izvođenje pokreta i položaja. Većina položaja izvodi se uz korištenje odgovarajućih rekvizita. Ova metoda vježbanja sustavno potiče snagu, fleksibilnost, stabilnost te jača svijest pojedinca o samome sebi. Joga blokovi,  trake i ostali rekviziti postat će vam najbolji prijatelji, pomažući vam da svaki položaj izvodite pravilno i sigurno. Ovaj oblik joge idealan je za sve polaznike bez obzira na dob. Osobito se preporučuje osobama s određenim ozljedama, no o tome se svakako treba najprije konzultirati s liječnikom.

Ashtanga yoga: sastoji se od 6 serija joga položaja tijekom kojih ćete naučiti kontrolirati svoje disanje.

Sangha yoga: riječ „sangha“ na sanskrtu obuhvaća bit duhovne zajednice. Riječ često dolazi u kombinaciji s riječi „sat“, što označava istinu. Sangha yogu stoga možemo opisati kao zajednicu tražitelja istine ili zajednicu istomišljenika koji žele pronaći istinu. Svatko tko traži mjesto za povezivanje i „dublje“ traženje istine je dobrodošao.

4 razloga zašto upisati tečaj sangha yoge, a ne učiti od kuće preko laptopa:

sangha yoga poze - svijet yoge

1. Zajednica: dvorane u kojima se održavaju satovi joge ne predstavljaju samo velike sobe s drvenim podovima i prostirkama već su središta osobnog i duhovnog razvoja i rasta. Nažalost, samo sjedenje kod kuće koje može uključivati vježbanje joge, ne potiče stvaranje osjećaja zajedništva s drugim ljudima.

2. Ispravci: ako ne vježbate u prostoriji koja je ispunjena zrcalima gdje sa svih strana možete vidjeti nalazite li se u ispravnom položaju, rezultat toga mogu biti bolna leđa i sklonost ostalim ozljedama. Iskusan učitelj neophodan je za ispravljanje bilo kakve neusklađenosti u položajima, kako za početnike tako i za one napredne.

3. Usredotočenje: vježbanje joge kod kuće može biti prilično lagano i idealno za opuštanje. No, onda zazvoni telefon, mačke počnu mijaukati, stigne vam 5 novih emailova i sl. 4.            Svjesnost: vježbanje joge s drugima može izazvati zanimljiv izazov: samoprocjenu. Kada izgubimo ravnotežu u položaju stabla, a osoba pored nas je u savršenom položaju, jasno je da će se u nama razviti želja za vlastitim procjenjivanjem izvođenja vježbi te napretkom.