Power yoga

power yoga - svijet yoge

Power yoga ima svoje korijene u Vinyasa jogi, kada govorimo o intenzitetu vježbanja. A kada mislimo na stil izvođenja vježbi, tada je najsličnija Ashtanga jogi.

Najvažnija karakteristika Power yoge je usredotočenost na snagu i fleksibilnost.

Važnost pravilnog disanja

power yoga disanje - svijet yoge

Kao i kod ostalih oblika joge, pravilno disanje ima važnu ulogu i u ovom slučaju. Pravilno disanje tijekom izvođenja vježbi pomoći će vam da zadržite svoj ritam, da spoznate svoje granice i održavate dobre navike. Kada disanje i izvođenje položaja budu savršeno sinkronizirani, osjetit ćete snagu Power yoge.

Postoji više načina disanja tijekom izvođenja određenih položaja, ovisno o učitelju. Stoga, morate pronaći koji će vam najbolje odgovarati:

– Većina joga instruktora preporučuje duboko i tečno disanje. Naglasak je na polaganom udisanju i izdisanju kroz nos. Ako dovoljno obraćate pažnju na disanje, bit ćete usredotočeniji i opušteniji tijekom izvođenja položaja.

– Postoji mogućnost polaganog udisanja na nos te izdisanja kroz usta

– Udisanje i izdisanje kroz nos uz podizanje odnosno spuštanje ruku

Na što sve treba obratiti pozornost tijekom prakticiranja Power yoge?

  1. Odaberite idealno doba dana za vježbanje. Zasigurno će vam najbolje odgovarati jutarnji termini tijekom koji ćete opskrbiti organizam s dovoljno energije za čitavi dan.
  2. Vježbajte polagano, bez naglih pokreta i forsiranja određenih položaja. Zapamtite, ništa se ne može postići u dva dana. Nemojte biti frustrirani ako vam zatreba pauza od vježbanja. Nađite idealan položaj za odmor te nakon par minuta nastavite s vježbanjem.
  3. Postavite ciljeve: tražite idealne aerobne vježbe? Trening snage? Vježbe za povećanje fleksibilnosti? Vježbe koje će vas učiniti opuštenim i smirenim? Tek nakon što odredite ono što želite od Power yoge, moći ćete poduzimati one korake koji će vas odvesti do cilja u željenom razdoblju.

Početni položaji Power joge:

– Utkatasana – položaj stolice

power yoga pioložaj stolice - svijet yoge

–  Trikonasana – položaj trokuta

power yoga položaj trokuta - svijet yoge

– Virabhadrasana – položaj ratnika

power yoga položaj ratnika - svijet yoge

– Balasana – položaj djeteta

power yoga položaj djeteta - svijet yoge

Prednosti Power yoge na organizam:

– Povećava izdržljivost: dugotrajno i dosljedno prakticiranje Power yoge pomaže u povećavanju izdržljivosti. Osim toga, s obzirom na to da je riječ o vrsti aerobne tjelovježbe, ona ubrzava rad srca te poboljšava kardiovaskularni sustav.

– Jača i tonira mišiće: svaki oblik joge zahtijeva veliku snagu, osobito kada je riječ o naprednijim pokretima i pozama. Power yoga se vježba tako da se koristi cijelo tijelo, odnosno tijekom vježbanja se aktiviraju sve skupine mišića. Zadržavanje u određenim položajima na određeno vrijeme pridonosi izgradnji i jačanju mišića.

Potiče mršavljenje: prakticiranje aerobnih vježbi Power yoge potiče sagorijevanje kalorija, a samim time utječe se na gubitak kilograma. S druge strane, Power yoga je i trening snage i izdržljivosti te smanjuje količine masnih naslaga, a povećava tjelesnu masu, što dovodi do rasta mišića.

– Poboljšava fleksibilnost: fleksibilnost se odnosi na manipuliranje rasponom pokreta određenih zglobova. Vježbe Power yoge koje utječu na fleksibilnost pojedinca poboljšavaju ne samo izvođenje tih istih vježbi nego se utječe i na rad mišića. Osim toga, povećana fleksibilnost smanjuje vjerojatnost od nastanka ozljeda te poboljšava ravnotežu.

– Ublažava psihičke smetnje: Power yoga oslobađa od stresa, anksioznosti, ublažava simptome depresije i posttraumatskog poremećaja.

– Poboljšava raspoloženje koje je glavni preduvjet za mentalno zdravlje pojedinca.