Karma yoga

Karma joga predstavlja drevni duhovni koncept koji je baziran na hinduizmu.

karma yoga - svijet yoge

 

Bhagavad Gita je dio Mahabharate, najvećeg epa u književnosti, za kojim se vode brojni pobornici hinduizma. Prema tome, Karma joga predstavlja jedan od mnogih puteva pročišćenja uma koje dovodi do duhovnog oslobođenja. Osim toga, navodi se da se karma joga usmjerava na dharmu (dužnost) i rad odnosno djelovanje. Jednostavnije rečeno, svatko bi trebao obavljati svoju dužnost s najvećom pažnjom i predanošću te bez ikakvih očekivanja za uzvrat.

7 glavnih principa Karma joge:

1. Razmišljajte pravilno: primjerice, imajući pravi stav prema radu, čini bitnu razliku. Karma joga zahtijeva od pojedinca da ima drugačiji stav, u odnosu na onaj na koji je do sad naviknuo. Razmišljajte o poslu kao o bogoslužju. Zapamtite da posao koji radite nije važan, ali stav prema vašem poslu najviše se računa. Pokušajte izbjegavati negativne osjećaje poput straha, ljubomore ili agresivnog ponašanja te upijati pozitivne odlike poput discipline i strpljenja.

2.  Ispravni motivi: kada nešto radite, najvažniji je razlog zbog kojeg ste to „nešto“ odabrali. Prestanite razmišljati o prednostima tog „nečeg“ na vas, na vaš posao ili karijeru te se umjesto toga usredotočite na dobro i ispravno poslovanje. Nemojte vagati posao koji radite i očekivati odgovarajuću nagradu za vaš trud. Budite nesebični u vašoj službi.

3. Izvršavajte vaše dužnosti: činite ono što morate činiti; izvršavajte vaše dužnosti sa zanimanjem i entuzijazmom. Pronađite vašu unutarnju ravnotežu i energiju. Važno je do kraja i ispravno napraviti posao, stoga se usredotočite isključivo na to. Budite pozitivni i učite iz životnih lekcija.

4.  Dajte najbolje od sebe: kadgod radite nešto, dajte svoj maksimum. Izvucite najbolje od vaših sposobnosti i dobro ih iskoristite u aktivnostima koje obavljate. Ako znate da možete biti bolji, potrudite se to i ostvariti. Na susprežite se radi straha od nepoznatog, ne povlačite se zbog mogućih kritika. Nemojte se brinuti oko toga tko vas trenutno vidi. Uvijek dajte najbolje od sebe.

5. Ne razmišljajte o rezultatima: radite bez razmišljanja o učincima i rezultatima koje možete ostvariti. Ne zamarajte se time, bez obzira na to je li riječ o pozitivnim ili negativnim rezultatima. Najvažnije u svemu odnosi se na to koliko dobro obavljate vaš zadatak te jeste li u potpunosti tome predani. Shvatite da predstavljate „instrument“ za obavljanje posla, stoga, nikada nemojte biti privrženi za vaš posao. Trebali biste biti slobodni i u mogućnosti otići kad god to bude potrebno.

6.  Služite drugima: odnosite se prema drugima onako kako želite da se drugi odnose prema vama. Volite ljude oko sebe i prilagodite im se kad god je to moguće. Shvatite njihove misli i ideje bez prosuđivanja. Svi smo mi jedno i dio smo istog svemira. Sve nas veže univerzalna energija. Prilagodite se situacijama i ne zazirite od promjena. Pazite da ne pokleknete pred moći i slavom.

7. Budite disciplinirani: za svaki posao treba određeni skup vještina. Prepoznajte to i ispunite te kvalitete. Svaki zadatak uči vas novim kvalitetama i osobinama. Prihvatite sve što vam se nudi i izvucite najbolje od toga.

Najveće prednosti Karma joge:

  • „čisti“ vaše srce i dušu
  • Izbacuje negativnu energiju poput mržnje i ljubomore
  • Razvija pozitivne osobine poput ljubav, poniznosti i tolerancije