Jnana yoga ( Jnanamarga )

Jnana yoga - svijet yoge

Znanje je ono što čovjeka čini savršenim i moćnim. Sve na ovom svijetu uključuje znanje. Joga također uključuje znanje. Gjana joga je jedna od četiri glavna puta joge, koja zahtijeva veliku snagu volje i razuma. Osnovni cilj Gjana joge je shvatiti odnosno razumjeti i razlikovati sve ono što se zaista događa i što je istinito od onog što je nestvarno. To se postiže stalnim vježbanjem mentalnih tehnika samoispitivanja i svjesnog prosvjetljenja koje su definirane u Četiri stupa znanja. Gjana joga, dakle, vježba vaš um za nešto što je duboko ukorijenjeno u vama. Ona ga koristi kao alat za rad na sebi.

Gjana joga smatra se najtežim oblikom joge jer zahtjeva snažnu volju i želju koja će vam omogućiti da uspješno obavljate samoispitivanja te razmišljanja o naizgled stranim stvarima.

Četiri stupa znanja (Sadhana Chatushtaya) predstavljaju korake prema ostvarenju cilja Gjana joge, što je u konačnici oslobođenje od vlastitih misli.

1.  Viveka: razboritost: predstavlja proces svjesnog i kontinuiranog intelektualnog nastojanja da se razlikuje ono stvarno od nestvarnog, trajno od privremenog te jastva i onoga što nije ja.

2.  Vairagya: odvajanje: sljedeći korak je odvajanje odnosno indiferentnost prema svjetovnim posjedima i aktivnostima.

3.  Shad-Sampati: sastoji se od 6 metoda koje pomažu u stabilizaciji vašeg uma i emocija i osposobljavajući ih da vidite puno dalje nego što ste do sada uspijevali vidjeti.

  • Shama: praksa mirnog reagiranja na manje vanjske podražaje
  • Dama: drži vas podalje od utjecaja vaših osjetila te jača vaš um
  • Uparati: ostavlja sve što nije vaša dužnost. Teži se tome da sve bude jednostavno bez nepotrebnih ometanja.
  • Titiksha: teži se izdržati nepovoljne situacije i postati tolerantan na bol i patnju.
  • Shraddha: vjerovati u učitelja, ono što je zapisano i u puteve joge.
  • Samadhana: koncentracija, usredotočenje na jednoznačnost uma

4.   Mumukshutva: intenzivna strast za oslobođenjem od patnje. Najvažnije je potpuno se obvezati na put ostvarenja do te mjere da ništa drugo više nije važno.

Jnana yoga poze - svijet yoge

Prakticiranje Gjana joge:

  • Sjednite na prostirku u položaj koji je vama najudobniji: sjednite u položaju s prekriženim nogama (Ardha Padmasana). Za položaj Ardha Padmasana (polulotos) sjednite na prostirku. Ispružite noge ispred vas te savijte nogu u desnom koljenu. Podignite je desnom rukom i postavite na vanjsku stranu lijevog bedra. Isto tako, savijte drugu nogu te stopala postavite na vrh bedra desne noge. Obavezno držite vrat, leđa i glavu u pravoj liniji.

Za izvođenje gjana joge možete sjediti i u položaju Padmasana (položaj lotosa). Sjednite na prostirku i ispružite noge. Lijevu nogu savijte i stavite i stavite je ispod desnog bedra. Zatim, desnu nogu savijte i stavite te stavite stopalo na lijevo bedro. U ovom položaju kralježnica mora biti ravna, a ruke opuštene.

  • Nakon što se pronašli udoban položaj, zatvorite oči i pokušajte se usredotočiti na vaše disanje. Dišite duboko. Oslobodite svoje tijelo iz okoline, odagnajte misli, strasti i emocije. Pokušajte ne misliti ni na što.
  • Nakon što ste se oslobodili od bilo kakvih misli i osjećaja, osjećat ćete se opušteno i smireno.

Gjana joga pomaže vam da upoznate svoje istinsko ja te tako saznate puno više o sebi.