Hatha yoga

hatha yoga - svijet yoge

Hatha yoga predstavlja jedan dio joge. Iako postoji više definicija ove tehnike, jedno je sigurno; hatha yoga predstavlja vježbanje unutarnjeg i vanjskog pročišćavanja.

Hatha yoga:

Hatha yogu čine asane, pranajama, tehnike čišćenja te usredotočenost svijesti.

hatha yoga asane - svijet yoge

•  Asana predstavlja određeni položaj tijela u kojem se možete fizički i psihički opuštati na neko vrijeme. Osnovni cilj asane jest otvaranje napetih područja tijela.

•  Pranajama predstavlja svjesno upravljanje i kontrola disanja. Pranajama je osnovni dio vježbanja joge. Postoji nekoliko vrsta prane (jogiji vjeruju da pri disanju primate kisik i pranu) koje se međusobno razlikuju ovisno o povezanosti s određenim tjelesnim funkcijama.

1. Prana: smještena je u mozgu, glavi, prsima te području oko srca

2. Apana: smještena u debelom crijevu

3. Udana: smještena u plućima i u grlu

4. Samana: smještena u trbuhu i crijevima

5. Vjana: smještena po cijelom tijelu (živčani sustav, krvotok i koža)

•           Tehničke čišćenja: postoji šest tehnika čišćenja:

–           Pročišćavanje nosa

–           Pročišćavanje jednjaka i želudca

–           Kruženje trbušnim mišićima

–           Čišćenje crijeva

–           Pročišćavanje sinusa

–           Koncentracija na točku

hatha yoga vježbe - svijet yoge

Prednosti hatha yoge:

Poboljšava imunitet: kada stežete i opuštate mišiće ujedno provodite vježbe limfne drenaže koje povećavaju aktivnost limfnih žila. Samim time, hatha yoga pomaže limfnom sustavu u borbi protiv infekcije, u uništavanju kancerogenih stanica te „zbrinjavanju“ otrovnih otpadnih produkata staničnog (unutarnjeg) disanja.

Opušta um i oslobađa napetost u tijelu: yoga zaista pomaže da se usredotočite na vlastito disanje, što pridonosi opuštanju uma. Bilo da pokušavate pronaći jednostavnost u nekom težem položaju ili vježbate yin yogu, disanje će vam pomoći da smirite um i oslobodite se napetosti iz tijela.

Isteže i razgibava kralježnicu: svi naši živci „izlaze“ iz kralježnice povezujući razne organe s mozgom. Stručnjaci govora ako je kralježnica „kruta“ odnosno nesavitljiva, živčani impulsi ne mogu slobodno prolaziti kroz tijelo, a unutarnji organi postaju oslabljeni i podložniji bolestima. Ako svakodnevno vježbate hatha yogu i održavate vašu kralježnicu savitljivom, živci ostaju snažni što se ujedno odražava na  vaše zdravlje cjelokupnog organizma.

Jača i tonira mišiće: hatha yoga položaji podrazumijevaju izvođenje vježbi (položaja) težinom vlastitog tijela. Odvijaju se u različitim vremenskim razdobljima te se ponavljaju nekoliko puta tijekom jedne vježbe. To je izvrsna zamjena za fitness ili bilo koji drugi oblik vježbanja jer jača i tonira vaše mišiće, a ono što je najvažnije, vi se osjećate zdravije, sretnije i poletnije.

Povećava fleksibilnost: hatha yoga pridonosi povećavanju elastičnosti vezivnih tkiva  odnosno stanica koje povezuju mišićna vlakna s drugim organima. Osim toga, idealna je i za istezanje mišića.

Idealna vježba tijekom trudnoće: hatha yoga idealna je za trudnice jer pomaže u oslobađanju od bolova u leđima. Osim toga, utječe na smanjenje depresije, a može pridonijeti lakšem i jednostavnijem porodu. Prije vježbanja trudnice bi se ipak trebale posavjetovati s liječnikom.

Zašto prakticirati hatha yogu:

hatha yoga poze - svijet yoge

 

  • Hatha yoga pridonosi stvaranju osjećaja opuštenosti, smirenosti i usredotočenosti
  • Utječe na cjelokupno zdravlje tijela i uma
  • Disanje je iznimno važan aspekt yoga koji vas uči da udišete samo pozitivnu energiju, a izdišete stres i sve ono negativno oko vas
  • Povećava osjećaj ravnoteže, poboljšava držanje, pomlađuje kožu