Dharma yoga

dharma yoga - svijet yoge

Dharma yoga je vrsta joge koja potječe iz tradicije Himalaja. Temelji se na gotovo 50-godišnjoj praksi majstora  Sri Dharma Mittre. Sri Dharma Mittre rođen je u Brazilu 1939. godine. On je tijekom ranih 60-ih gotovo cijelo desetljeće proveo vježbajući sa svojim učiteljem Swami Kailashanadom poznatiji kao Yogi Gupta. 1967. godine započeo je s podučavanjem joge, a 1975, otvorio Dharma Yoga centar u New Yorku. Najpoznatiji je po svojoj jogi koja sadrži čak 908 asana odnosno položaja.  Vježbanje ove joge prikladno je za sve uzraste, za stare i mlade, profesionalce i rekreativce.

U suštini, Dharma yoga je stil joge koji kombinira tehnike Hath joge i Raja joge. U posljednjih nekoliko godina stekla je ogromnu popularnost, no što je ono što je razlikuje od drugih vrsta joge? U nastavku teksta donosimo nekoliko svari koje trebate znati o dharma yogi.

Dharma yoga je puno više od obične tjelovježbe. Uključuje svih osam „nogu“ ili „udova“ (Ashanta yoga) te 9 glavnih tradicijskih puteva joge.

dharma yoga vježbe - svijet yoge

1.            Dharma Yoga temelji se na Ahimsa (ne nasilju)

2.            Ne postoji standardni plan satova vježbanja: prakticiranje Dharma yoge podrazumijeva učenje nekolicine glavnih položaja.

3.            Ne postoji dan odmora: pomičite vaše zglobove svaki dan. Morate naći određene položaje koji će vas potaknuti da istinski svaki put tijekom vježbanja postignete mir i savršenstvo.

4.            Meditacija ima glavnu ulogu

5.            Dharma Yoga zagovara vegetarijanstvo.

6.            Dharma pozitivno utječe na psihu čovjeka.

Prednosti Dharma Yoge

Jača imunološki sustav: prakticiranje Dharma Yoge pomaže vam da spoznate sami sebe. Tijekom vježbanja osjećat ćete intenzivni osjećaj smirenosti i opuštenosti. Osim toga, Dharma Yoga pomaže u gubitku kilograma te jača vaš imunološki sustav.

dharma yoga poze - svijet yoge

Uklanja toksine i održava tijelo zdravim: samospoznaja, disanje i meditacija osnovne su tehnike koje se primjenjuju u ovom obliku vježbanja. Te sposobnosti pomažu vam u postizanju duhovnog znanja koje vam omogućuje da otkrijete svoje skrivene potencijale. Dharma Yoga je dovoljno snažna da pročisti vaše tijelo i organizam i oslobodi ih otrova koji su se godinama nakupljali. Naposljetku, vodi vas do idealnog i dobrog zdravlja i sreće.

Ublažava ili potpuno rješava mentalne probleme: u ovom obliku vježbanja provodi se poseban niz psihičkih vježbi, kako bi se poboljšale vaše psihičke sposobnosti. Poznatije su kao tehnike razvoja psihičkih vještina. One potiču projiciranje vaših misli. Taj proces uključuje određene vježbe disanja i dvije mantre: Pročišćavanje i Ujedinjenje. Mantre pripomažu u uspostavljanju savršene psihičke ravnoteže.

Staloženost uma: prakticirajući Dharma Yogu možete postići smirenost uma. To je najjednostavniji put za pronalaženje mira. U svemu je najvažnija dobra koncentracija, koja pruža vašem tijelu i duhu istinsko opuštanje i osjećaj zadovoljstva.

Liječi bolesti: još jedna važna prednost ove joge odnosi se na opskrbljivanje tijela snagom koja će vam pomoći da se oduprete raznim bolestima. Na taj način možete poboljšati ne samo vaše psihičko nego i fizičko stanje.

dharma yoga opuštanje - svijet yoge

Opušta tijelo i organizam: u današnjem užurbanom svijetu teško pronalazimo načina na koji se možemo u potpunosti opustiti i osloboditi svega što nas muči. Prakticiranje Dharma Yoge može vam pružiti znatno olakšanje. Sada kada ste upoznati s brojnim prednostima Dharma Yoge, vrijeme je da pokušate s praktičnim dijelom.