Ashtanga yoga

ashtanga yoga - svijet yoge

Ashtanga yoga nastala je u dvadesetom stoljeću te se naziva tzv. modernom yogom, jer je nešto dinamičnija od „običnih“ statičnih vježbi ostalih oblika yoge. Svrha Ashtanga yoge jest naučiti i shvatiti važnost pravilnog disanja te izvođenja položaja (asana).

U doslovnom prijevodu Ashtanga yoga odnosi se na osam krakova:

1.Yama (moralni kodeks)

2. Niyama (samoproučavanje)

3. Asana (položaji)

4. Pranayama (kontrola daha i vitalne energije)

5. Pratyahara (kontrola osjeta)

6. Dharana (koncentracija)

7. Dhyana (meditacija)

8. Samadhi (kontemplacija)

Yama, Niyama, asana i pranayama predstavljaju vanjske vježbe čišćenja. Najjednostavnije su asane, stoga se najprije treba krenuti s vježbanje yoga položaja, a zatim s preostala tri „kraka“. S obzirom na to da su svi „krakovi“ Ashtanga yoge povezani u jednu cjelinu, polako treba obraćati pažnju i na njih, kako biste ostvarili najveće prednosti obog oblika vježbanja.

Sustav Ashtanga yoge sastoji se od tri serije asana:

1.            Yoga Chikitsa

2.            Nadi Shodana

3.            Sthira Bhaga

Ashtanga yoga slijedi nekoliko položaja iz Hatha yoge. Ovaj „stil“ yoge započinje Surya Namaskarom ili Pozdravom sunca, a zatim slijedi šest stojećih poza.

ashtanga yoga vježbe - svijet yoge

Prednosti Ashtanga yoge

Poput ostalih oblika yoga, Ashtanga yoga povezana je s disanjem i pomaže kod samoizlječenja. Vježbanje yoge pomlađuje i uravnotežuje tijelo i um. O ostalim prednostima Ashtanga yoge pročitajte u nastavku teksta.

Fizička snaga: Ashtanga yoga usredotočuje se na fizičku snagu i trening mišića. Ashtanga ne djeluje isključivo na smirivanje uma već je usredotočena i na snagu tijela. Prakticiranje ovog oblika yoga pomaže u toniranju mišića. Osim toga, idealan je i u slučaju kontroliranja tjelesne težine, povećavanja fleksibilnosti ili izdržljivosti.

Mentalno iscjeljivanje: svi znamo da se yoga ne odnosi samo na tjelesnu kondiciju već i na um i dušu. Vježbanje Ashtanga yoge pomoći će vam s raznim mentalnim „problemima“ kao što su stres, napetost i sl. Ona otvara vaš um, omogućava vam da shvatite važnost „mentalnog pomlađivanja“. Ashtanga yoga također pomaže ljudima koji pate od bilo kakvih problema koji uključuju glavu i mozak. Primjerice, zbog napetosti uslijed stresnih situacija ljudi pate od bolova u leđima i sl. Ovdje se kao idealno rješenje savjetuje Ashtanga yoga.

Duhovnost: kao što smo ranije spomenuli, Ashtanga yoga radi na duhovnom iscjeljivanju. Ona promiče otvorenost duše, a to je sjajan način da se povežete sa svojim unutarnjim jastvom. Pomoći će vam da se ponovno „zaljubite“ i da se bolje razumijete. Vježbanje Ashtanga yoge također donosi pozitivu u svijet oko vas. Osjećat ćete se energičnije i sretnije. Prednosti Ashtanga yoge zaista su beskrajne, a namijenjene su buđenju svjesnosti o sebi.

Emocionalnost: emocionalne prednosti Ashtanga yoge sastoje se od kontrole i uravnoteženja emocija. Većina ljudskih patnji „uzrokovana“ je osjećajima. Primjerice, slomljena srca i osjećaji tuge mogu dovesti do mentalnih bolesti, a ponekad mogu utjecati i na vaše tijelo. U ovakvim je slučajevima potrebna ravnoteža između osjećaja i emocija, a to ćete postići prakticiranjem Ashtanga yoge.

Ostale prednosti Ashtanga yoge odnose se na:

  • sretniji i zdraviji život
  • otvaranje uma za nove stvari
  • jačanje samopouzdanja
  • bolja interakcija s ljudima koji vas okružuju Ashtanga yoga predstavlja sreću, unutarnji mir, disciplinu, odanost i svjesnost o sebi. Proradite na ovom obliku fizičkog i duhovnog vježbanja te uzmite najviše što vam život pruža.