Acro yoga

acro yoga - svijet yoge

Acro yoga predstavlja spoj joge i akrobatike, a cilj prakticiranja je razvoj i uspostavljanje ravnoteže, snage i koncentracije. Ona jača vaše tijelo i vaš duh te razvija koordinaciju.

Tko može vježbati Acro yogu?

Acro yoga namijenjena je svim uzrastima bez obzira na dob, spol ili dosadašnje iskustvo s jogom. Brzo se uči, a najvažnije u svemu je dobro se koncentrirati. S obzirom na to da je riječ o dinamičnijem obliku joge, moguće su učestalije ozljede.

3 glavne funkcije u Acro yogi:

1.            Baza: osoba koja (najčešće) leži na tlu. Glavni oslonac su upravo leđa. Dodirne točke s letačem su stopala i dlanovi.

2.            Letač: osoba koja se nalazi iznad Baze, bilo da je oslonjena na njegove zglobove ili kukove.

3.            Pomagač: osoba koja nadzire partnere tijekom vježbanja te pomaže u slučaju klizanja. Osim toga, pomagač provjerava pravilnu formu i izvođenje vježbi.

Vježbe/položaji za početnike

acro yoga iskustvo - svijet yoge

Izdržaj na izdržaju: vježba se izvodi u paru. Ruke stavite na pod ispod ramena pod kutom od 90°. Dlanove čvrsto oslonite na podlogu. Noge ispružite, a stopala neka budu nešto uže od širine ramena. Osoba koja se nalazi iznad vas okrenuta je u suprotnom smjeru. Rukama je oslonjena na vaše zglobove, a stopala su joj na ramenima. Ova vježba idealna je za izgrađivanje trbušnih mišića te postizanje ravnoteže.

Izdržaj potisak: Baza (osoba koja je leđima oslonjena na pod) leži na prostirci te privlači koljena prema prsima. Stopala moraju biti paralelno s natkoljenicama. Baza ih oslanja na kukove letača. Letač je tek 30 cm udaljen od Baze te se ujedno oslanja na njegova stopala. Tijelo morate dovesti pod kut od 45° šireći ispružene ruke u stranu. Na taj se način formira slovo T. Najveća prednost izvođenja ove vježbe odnosi se na učvršćivanje mišića jezgre.

Testiranje Baze: Baza leži leđima na tlu, a noge su podignute pod kute od 90°. Blago su savijene u koljenima. Letač se uz pomoć podlaktica oslanja na ispružena stopala, a dlanovi dodiruju suprotni lakat. Bit vježbe je prebaciti težinu na podlaktice te se odići od tla, čvrsto privijajući se uz ispružene noge Baze.

Prednji izdržaj: Baza leži na leđima s ispruženim nogama i rukama pod 90°. Letač je oslanja kukovima na ispružena stopala, a dlanove postavlja na dlanove Baze. Tijekom izvođenja vježbe, Letač mora biti paralelno s podom. Ova vježba idealna je za postizanje i održavanje ravnoteže.

5 razloga zašto se baviti Acro yogom?

acro yoga za dvoje - svijet yoge

1.  Poboljšava vašu koncentraciju: da biste uspješno mogli surađivati s partnerom, morate se usredotočiti na održavanje prisutnosti, bez ikakvih ometanja. Vaša sigurnost te sigurnost vašeg partnera ovisi o sposobnosti i spremnosti da čitate verbalne i vizualne znakove bez puno raspravljanja.

2.   Izgrađuje trbušne mišiće: trbušni mišići često ostaju zanemareni tijekom ostalih oblika vježbanja. No, Acro yoga koristi cijelo tijelo te je naglasak na održavanju ravnoteže, za što su najvažniji jezgreni mišići.

3.   Pripomaže u izgradnji odnosa: pronalaženje jedinstva tijekom prakticiranja Acro yoga promiče veću suosjećajnost prema partneru te poštivanje određenih granica. Intuitivna komunikacija dovodi do poboljšanja međusobnih odnosa.

4.   Uči vas da brzo donosite kvalitetne odluke.

5.    Uči vas da uspješno prevladate strah od pada