Najpoznatije vrste joga

Htjeli biste se početi baviti jogom? Čuli ste da postoji puno vrsta joge i ne znate za koju biste se odlučili? Na pravom ste mjestu!

Upoznat ćemo vas s najpoznatijim vrstama joge, s njihovim karakteristikama i prednostima te vam pomoći suziti izbor.

1. Ashtanga yoga: sami naziv ove vrste joge proizlazi iz sanskrta što u doslovnom prijevodu znači “osam udova”. Riječ je o brzom i aktivnom stilu joge koji se usredotočuje na tehnike disanja. Tijekom disanja, važno je obratiti pozornost na 8 važnih točaka u tijelu. Za razliku od ostalih vrsta joge, Ashtanga joga traži od pojedinca izvođenje položaja u određenom redoslijedu, bez prekida ili remećenja rasporeda. Kombinacija položaja/asana i tehnika disanja u Ashtanga yogi naglašava usredotočenost na um. Ashtanga yoga osobito je popularna za već uhodane vježbače, jer je fizički zahtjevnija te podrazumijeva svakodnevno vježbanje.

hatha joga - svijet joge

2. Hatha yoga: riječ je o sporijem obliku prakticiranja joge. Osim toga, može se opisati kao „nježnija“ vrsta joge, što ju čini idealnom za početnike. Isto tako, usredotočena je na istezanje, stoga se njome mogu baviti i oni koji žele povećati razinu fleksibilnosti tijekom izvođenja određenih pokreta.  Hatha yogu karakterizira prakticiranje osnovnih stavova i pokreta. S obzirom na to da je riječ o širem rasponu pokreta i tempa, polaznici mogu odabrati vlastiti tempo prema osobnim sposobnostima i razini fleksibilnosti.

vinyasa joga -svijet joge

3. Vinyasa yoga: Vinyasa u prijevodu sa sanskrta znači „pokret sinkroniziran disanjem“. Vinyasa yoga proizlazi iz Hatha yoge, no ipak se u nečemu razlikuje od svog prethodnog oblika. Brža je, a asane/položaji povezani su nizom pokreta koji su usklađeni s disanjem. Tijekom prakticiranja ove vrste joge, naglasak se stavlja na tehnike disanja i nesmetani prijelaz iz jedne asane u drugu. Iako se ubraja u kategoriju „aktivne“ joge, ova vrsta pogodna je kako za početnike, tako i za napredne vježbače, jer se ritam vježbanja prilagođava pojedincu te ne postoji ni jedna sekvenca koji bi trebalo slijediti (kao što je to slučaj kod Ashtanga yoge).

bikram joga - svijet joge

4.Bikram yoga: ova vrsta yoge nastala je iz tradicionalnih tehnika Hatha yoge, a svoju je popularnost stekla ranih sedamdesetih godina. Ona predstavlja najzahtjevniju vrstu joge,  jer se odvija u vrućem okruženju. Obuhvaća 26 različitih položaja i dvije vježbe disanja. Bikram yoga idealna poboljšanje ravnoteže i koordinacije, a osim toga, poboljšava metabolizam i potiče gubitak kilograma. Ono najvažnije je da smanjuje simptome srčanih bolesti.

kundalini joga - svijet joge

5.Kundalini yoga: ova vrsta joge idealna je za sve koji nastoje produbiti svoju duhovnost. S naglaskom na istraživanje učinka pravilnog udisaja i izdisaja, svrha kundalini yoge jest poboljšati svijest pojedinca o vezi između tijela i uma.

iyengar joga - svijet joge

6.Iyengar yoga: osnovao ju je B.K.S. Iyengar koji je učio od najboljeg majstora joge ondašnjeg vremena. Glavna karakteristika ove vrste joge jest veliki stupanj usredotočenosti i pažnje na usklađenost tijela tijekom izvođenja pokreta. U većini slučajeva koriste se namjenski rekviziti. Iyengar yoga je osim na poravnanje usredotočena i na redoslijed izvođenja pokreta te vrijeme zadržavanja u određenom položaju.

ayurvede joga - svijet joge

7. Ayurveda yoga: stvorena je u skladu s načelima i elementima drevne znanosti Ayurvede. Cilj prakticiranja ove vrste joge odnosi se na bolje i učinkovitije povezivanje uma i tijela pojedinca. Osim toga, ayurveda yoga naglašava asane koje omogućuju praktikantima da poboljšaju svoje fizičko i mentalno zdravlje.